Domowy sos pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

W rzeczywistości jest to sos "podwójnie pomidorowy", pyszny, zdrowy, doskonały!

  • 20 min

Składniki:

  • Dwa pomidory
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 op. makaronu, np. kukurydzianego
    Ser żółty (ilość zależy od upodobań)
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    Gałka muszkatołowa
    Oregano
    Oliwa z oliwek
    Szczypta soli

Domowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu
  • 2. Pomidory sparzamy i obieramy (przed sparzeniem można ponacinać skórkę, żeby ułatwić sobie jej zdejmowanie)
  • 3. Po sparzeniu płuczemy pomidory w chłodnej wodzie, dzielimy na jak najmniejsze cząstki.
  • 4. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę do lekkiego zeszklenia (1-2 min.), dodajemy pokrojone pomidory i 3 łyżeczki koncentratu. Dusimy pod przykryciem ok. 8 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i przyprawy. Powinniśmy otrzymać dość jednolitą masę
  • 5. Makaron wykładamy na talerze, zalewamy nowopowstałym sosem pomidorowym, posypujemy startym serem
  • 6. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno

Komentarze

Podobne przepisy