W rzeczywistości jest to sos "podwójnie pomidorowy", pyszny, zdrowy, doskonały!
20 min
Składniki:
Dwa pomidory
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 op. makaronu, np. kukurydzianego
Ser żółty (ilość zależy od upodobań)
1 ząbek czosnku
1 cebula
Gałka muszkatołowa
Oregano
Oliwa z oliwek
Szczypta soli
Domowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu
2.Pomidory sparzamy i obieramy (przed sparzeniem można ponacinać skórkę, żeby ułatwić sobie jej zdejmowanie)
3.Po sparzeniu płuczemy pomidory w chłodnej wodzie, dzielimy na jak najmniejsze cząstki.
4.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę do lekkiego zeszklenia (1-2 min.), dodajemy pokrojone pomidory i 3 łyżeczki koncentratu. Dusimy pod przykryciem ok. 8 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i przyprawy. Powinniśmy otrzymać dość jednolitą masę
5.Makaron wykładamy na talerze, zalewamy nowopowstałym sosem pomidorowym, posypujemy startym serem
6.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno
Komentarze