Domowy sos boloński

4.16 (283 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Smaczny aromatyczny sos do różnych potraw .Ja używam do spagetti,mielonego z ryżem i zapiekanek.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg pomidorów bez skórki
    4 cebule
    1 czosnek
    1/2 op.bazylii
    1/2 op.oregano
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka papryki
Wystaw ocenę:

4.16 (283 ocen)

Domowy sos boloński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć,zdjąć skórkę i pokroić w ćwiartki a większe drobniej.
    Cebulę obrać pokroić w ćwiartki.Czosnek obrać.
    Wszystkie warzywa wrzucić do garnka.Gotować godzinę.
  • 2. Po tym czasie wszystko zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać.
    Gotować odkryte na małym ogniu kolejna godzinę .
  • 3. Sos wlać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Porady

W trakcie gotowania można posmakować sos i ewentualnie doprawić-ja podaję proporcje wg mojego gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować