Domowy sos BBQ ostry

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam sos BBQ jego wykonanie nie jest trudne, ale wymaga użycia sosu Worcestershire, który zawsze mam w szafce. Lubię robię go w domu bo nie ma w nim tylu ulepszaczy niż w tych kupnych, a i bardziej mi smakuje :).

  • 30 min

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
    1 drobno posiekana cebula
    250 ml puree z pomidorów
    3 łyżki musztardy dijon
    1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
    1/4 szklanki mocno zbitego cukru jasnobrązowego ja używam muscavado nadaje bardziej specyficzny posmak
    2 łyżki sosu Worcestershire
    2 łyżki sosu tabasco- można pominąć
    1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Domowy sos bbq ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
    Dodajemy puree z pomidorów, musztardę, sok z cytryny, cukier trzcinowy, sos Worcestershire i tabasco, ziele angielskie, imbir oraz 1/4 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień na mniejszy i wolno gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  • 3. Sos można wykorzystać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Ale raczej na to bym nie liczyła ;).
  • 4. Często też dodaje do niego ciemnej melasy z buraków, wówczas zmniejszam ilość cukru. Tym samym wzmacniam bardziej karmelowy posmak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować