Domowy serek waniliowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Domowy serek waniliowy smakiem i konsystencją przypomina serek homogenizowany.
Taki serek przygotowywałam dzieciom, kiedy były małe - przepis dostałam ponad 30 lat temu od pielęgniarki dziecięcej. Teraz w sklepach jest wiele żywności dla dzieci, ale przygotowując w domu taki serek mamy pełną kontrolę nad tym co jedzą nasze dzieci.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g wiejskiego białego sera
    250 ml wiejskiego mleka
    100 g wiejskiego masła
    ziarenka z połowy laski wanilii
    miód ewentualnie cukier puder do smaku

Domowy serek waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser 1. Ser wiejski mielimy przez maszynkę na sitku do pasztetu.
  • 2. Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Studzimy do temperatury pokojowej.
  • serek 3. Zmielony ser mieszamy z mlekiem, dodajemy wanilię i miód do smaku. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jedwabistej masy. Przekładamy do pojemniczków.

Porady

Taki serek to słodki deser nie tylko dla najmłodszych. Domowy serek waniliowy to idealna baza pod serniki pieczone jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy