Domowy ser żółty

4.49 (200 ocen)

Wszyscy są nim zachwyceni. Już nie kupuję sera żółtego w sklepie :-)

Składniki:

  • 1 kg sera białego
    1 litr mleka
    4 żółtka
    5 dag masła
    sól do smaku
    łyżeczka sody
    łyżeczka octu
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy ser żółty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser podgrzewamy w garnku razem z mlekiem do momentu aż ser zacznie się ciągnąć.
  • 2. Następnie wylewamy na durszlak.
  • ser 3. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser, sól, żółtka wymieszane z octem i "dusimy" do uzyskania jednolitej masy aż zacznie odchodzić od drewnianej łyżki.
  • 4. Pod sam koniec dodajemy sodę energicznie mieszając wlewamy do miski lub butelki plastikowej ścinając wierzch.

Porady

Im dłużej będziemy go "dusić" tym ser będzie twardszy. Można użyć więcej żółtek wtedy ser będzie miał intensywniejszy kolor. Ser powinien być tłusty mleko również.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Domowy żółty ser

To może cię zainteresować