Domowy rosół

0 (0 ocen)

Dla mnie najlepiej smakuje z makaronem domowym (lub kupionym makaronem jajecznym krajanką, który smakuje podobnie).

Składniki:


  • pół kurczaka
    3-4 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera i pora
    1 cebula
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz
    natka pietruszki do posypania
    makaron, np. krajanka

Domowy rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę przekroić wzdłuż i mocno przypiec na patelni z małą ilością oliwy.
    Mięso umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, gotować około pół godziny ma małym ogniu. Następnie wrzucić do garnka warzywa, cebulę, przyprawić i gotować jeszcze przez 45-60 minut. Doprawić do smaku. Rosół można podawać według uznania: z pokrojonymi ugotowanymi warzywami, mięsem albo klarowny, tylko z makaronem. Przed podaniem posypać siekana natką pietruszki i pieprzem mielonym.

Komentarze

Podobne przepisy