Przepyszny i zdrowy domowy pasztecik, który zachwyci swym smakiem i lekkością.
3 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
na keksówke o wymiarach 30x12x8cm
cały kurczak - około 1,7kg
100g wątróbki drobiowej lub z indyka
250g marchewki
200g selera
150g pietruszki
2 liście laurowe
Kawałek pora (około 20cm)
5 ziarenek ziela angielskiego
2 cebule
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 yżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1 bułka lub 2 kromki chleba namoczone w mleku
3-4 garści żurawiny suszonej
Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Domowy pasztet z kurczaka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Umytego i podzielonego na części kurczaka włożyć do dużego garnka razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jedną opaloną cebulą,pietruszką, selerem, marchewką, porem zalać wodą i gotować na najmniejszym ogniu przez około 2 godziny.
Następnie wyjąć z wywaru kurczaka i warzywa, odstawić do wystudzenia.
2.W międzyczasie umytą i oczyszczoną wątróbkę podsmażyć na patelni z cebulką i również odstawić do wystudzenia.
3.Z wystudzonego już kurczaka zdjąć całe mięso (skórę też można zmielić chociaż ja tego nie dodawałam), i zmielić je razem z warzywami, podsmażoną wątróbką z cebulą oraz chlebem/bułką namoczoną w mleku, a następnie zmielone mięso doprawić do smaku suszonym czosnkiem, lubczykiem, majeranekiem, pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.
4.Pod sam koniec do pasztetu dodać żurawinę oraz jajka i całość wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ją do keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą, a następnie piec przez około 50-55 min w temperaturze 180°C (góra-dół). Pasztet można wyjąć z foremki dopiero gdy porządnie wystygnie, w przeciwnym razie może się rozlecieć. Smacznego ♥
Komentarze