Domowy pasztet z kurczaka z żurawiną

5 (1 ocen)

  • 3 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny i zdrowy domowy pasztecik, który zachwyci swym smakiem i lekkością.

  • 3 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na keksówke o wymiarach 30x12x8cm
    cały kurczak - około 1,7kg
    100g wątróbki drobiowej lub z indyka
    250g marchewki
    200g selera
    150g pietruszki
    2 liście laurowe
    Kawałek pora (około 20cm)
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 cebule
    2 jajka
    Sól i pieprz do smaku
    1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 yżeczka suszonego czosnku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka majeranku
    1 bułka lub 2 kromki chleba namoczone w mleku
    3-4 garści żurawiny suszonej
    Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Przekąski

Domowy pasztet z kurczaka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z żurawiną 1. 1.Umytego i podzielonego na części kurczaka włożyć do dużego garnka razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jedną opaloną cebulą,pietruszką, selerem, marchewką, porem zalać wodą i gotować na najmniejszym ogniu przez około 2 godziny.
    Następnie wyjąć z wywaru kurczaka i warzywa, odstawić do wystudzenia.
    2.W międzyczasie umytą i oczyszczoną wątróbkę podsmażyć na patelni z cebulką i również odstawić do wystudzenia.
    3.Z wystudzonego już kurczaka zdjąć całe mięso (skórę też można zmielić chociaż ja tego nie dodawałam), i zmielić je razem z warzywami, podsmażoną wątróbką z cebulą oraz chlebem/bułką namoczoną w mleku, a następnie zmielone mięso doprawić do smaku suszonym czosnkiem, lubczykiem, majeranekiem, pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.
    4.Pod sam koniec do pasztetu dodać żurawinę oraz jajka i całość wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ją do keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą, a następnie piec przez około 50-55 min w temperaturze 180°C (góra-dół). Pasztet można wyjąć z foremki dopiero gdy porządnie wystygnie, w przeciwnym razie może się rozlecieć. Smacznego ♥
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować