Domowy pasztet z kaczki

4.43 (210 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Idealny na śniadanie

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Ok. 1, 5 kg mięsa z kaczki (mogą być różne części) , 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 korzeń pietruszki, mały seler, 1 marchew, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 2 czerstwe bułki, ok. 60 dag wątróbki drobiowej lub kaczej, 5 jajek, łyżka oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wystaw ocenę:

4.43 (210 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zmielone mięso z kaczki 1. Mięso z kaczki gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, pietruszką i marchewka około 1, 5 godziny. Po ugotowaniu, gdy mięsa jest już zimne przepuszczamy z warzywami przez maszynkę 2 x.
  • Cebula do wątróbki 2. Cebule kroimy , czosnek miażdżymy i podsmażamy razem na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodajemy wątróbkę i smażymy. Wątróbkę cebulę również przepuszczamy przez maszynkę 2 x.
  • 3. W bulionie z mięsa moczymy do miękkości bułki i przepuszczamy przez maszynkę.
  • Masa na pasztet 4. Do wszystkich zmielonych składników dodajemy 5 jajek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Domowy pasztet z kaczki przed pieczeniem 5. Gotową masę przekładamy do foremek aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temp. 180 st. C
    Upieczony pasztet podajemy z pieczywem.

Porady

Białka które będziemy dodawać do masy mięsnej można oddzielić od żółtek i ubić na pianę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepisy na pasztet wegetariański!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować