Ok. 1, 5 kg mięsa z kaczki (mogą być różne części) , 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 korzeń pietruszki, mały seler, 1 marchew, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 2 czerstwe bułki, ok. 60 dag wątróbki drobiowej lub kaczej, 5 jajek, łyżka oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Domowy pasztet z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kaczki gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, pietruszką i marchewka około 1, 5 godziny. Po ugotowaniu, gdy mięsa jest już zimne przepuszczamy z warzywami przez maszynkę 2 x.
2.Cebule kroimy , czosnek miażdżymy i podsmażamy razem na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodajemy wątróbkę i smażymy. Wątróbkę cebulę również przepuszczamy przez maszynkę 2 x.
3.W bulionie z mięsa moczymy do miękkości bułki i przepuszczamy przez maszynkę.
4.Do wszystkich zmielonych składników dodajemy 5 jajek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wyrabiamy na jednolitą masę.
5.Gotową masę przekładamy do foremek aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temp. 180 st. C
Upieczony pasztet podajemy z pieczywem.
Porady
Białka które będziemy dodawać do masy mięsnej można oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
Komentarze