Przepyszna domowa pasta rybka z dodatkiem suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, zrobiona na wzór paprykarza. Najlepsza na drugi dzień
Składniki:
0,5 pora
1 marchewka
0,5 słoiczka suszonych pomidorów
170 g sardynek z oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
Sól i pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Domowy paprykarz z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por umyć, oczyścić i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, wlać 3-4 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami, dusić na małym ogniu. W międzyczasie obrać i zetrzeć marchewkę, wrzucić do pora, dusić aż zmiękną.
Suszone pomidory pokroić w kosteczkę. Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, chwilę całość smażyć. Wrzucić pokrojone pomidory. Przestudzić lekko.
Rybę osączyć z oleju, wrzucić do miski i ugnieść widelcem. Dodać zawartość patelni i przemieszać.
Następnie dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, wymieszać całość dokładnie, tak aby nie było grudek kaszy. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać suszone pomidory i wymieszać. Przełożyć do szczelnie zamykanej miski i schować do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Komentarze