Domowy makaron

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taki makaron robiła moja babcia, rosół z nim smakuje niebiańsko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
    2 jaja (możemy dać i 4, ale im więcej jaj tym kluska będzie twardsza po ugotowaniu)
    około 1 szklanka zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy makaron 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja z wodą i zagniatamy na dosyć twarde ciasto.
  • Domowy makaron 2. Wodę dodajemy stopniowo, bo ją zawsze można jeszcze dodać, a jak ciasto zrobimy za rzadkie i dodawać będziemy mąkę to w efekcie mogą nam wyjść tony makaronu ;-)
  • Domowy makaron 3. Po zagnieceniu ciasta zabawa się zaczyna na dobre! Dzielimy ciasto na 4-5 części, chwytamy za wałek i po kolei rozwałkowujemy.
  • Domowy makaron 4. Placki powinny być jak najcieńsze. Jeśli ciasto się przerwie to nic nie szkodzi - i tak je drobno posiekamy ;-)
  • Domowy makaron 5. Tak rozwałkowane placki pozostawiamy do wyschnięcia na minimum 40 minut. Optymalny czas to 1-1,5 godziny, ale w sumie zależy ok od wilgotności ciasta.
  • Domowy makaron 6. Po tym czasie przenosimy kolejno placki na stolnicę i oprószając mąką układamy jeden na drugim. Mąki nie żałujemy, ale też nie przesadzamy z jej ilością :-)
  • Domowy makaron 7. Tak przygotowane placki rozcinamy na paski o szerokości około 5cm. Jeśli lubicie makaron krótszy to tniemy na paski węższe, a jeżeli lubicie dłuższy to na szersze :-) Powstałe paski układamy jeden na drugim, aby w efekcie końcowym pozostały 2-3 paski.
  • Domowy makaron 8. Teraz odcinamy pierwsze 10cm z długości takiego paska i układamy na górze, tak aby pierwsza partia makaronu dawała się ładnie odkroić. I oczywiście kroimy cały pasek na cienkie kluseczki - no chyba że lubicie grube ;-)
  • Domowy makaron 9. Tak powstały makaron rozsypujemy luźno na stolnicy i ponownie pozostawiamy do suszenia na 30 minut.
  • Domowy makaron 10. W tym czasie spokojnie zagotowujemy wodę, solimy ją i już możemy gotować nasze pyszne kluseczki. Oczywiście nie wrzucamy ich do garnka wszystkich na raz tylko gotujemy partiami :-) Czas gotowania to 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Porady

Z podanych proporcji makaronu wychodzi naprawdę sporo. Zamiast cały gotować od razu możemy przedłużyć czas jego suszenia i na przykład po trzech godzinach zapakować go do lnianych lub papierowych woreczków. Będzie jak znalazł przy kolejnym niedzielnym rosole, a nie ukrywam że smakuje również w pomidorowej ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować