Domowy makaron wielojajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.0,5kg mąki wsypałam do miski i wbijałam do niej po jednym jajku i mieszałam łyżką. Gdy wszystkie już wbijam i wymieszałam, ugniatałam ciasto. Gdy się za mocno lepiło dosypywałam po trochu mąki. Następnie na stolnicę wysypałam mąkę i rozwałkowałam ciasto (podzieliłam je na dwie części i czynność powtórzyłam). Posypałam jeszcze ciasto mąką i odczekałam chwile aż wyschnie by się lepiej kroiło i nie kleiło. Następnie pokroiłam w paski i składałam jeden na drugi (po 2-4paski) posypując między nie mąką. Po czym kroiłam w cieniutkie paseczki. Potrzebną ilość ugotowałam w osolonej wodzie i zjedliśmy z rosołem. A to co zostało podzieliłam w woreczki i zamroziłam.
Komentarze