Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim

4.5 (144 ocen)

Miałam ochotę na kawę, poszłam do kuchni i...........zrobiłam domowy majonez!

Składniki:

  • Składniki:
    2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kur, ja dostałam z gospodarstwa bratowej) skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku,
    łyżka musztardy
    250 - 300 ml oleju rzepakowego
    50 ml oleju z zalewy z suszonych słoików (można pominąć i zwiększyć ilość oleju rzepakowego do 300 ml)
    łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego)
    wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy)
    łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezu
    sól, pieprz do smaku
    można dodać łyżeczkę soku z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Majonez

Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zasada jest jedna: nie śpieszymy się.
    Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku. Żółtka ucieramy z musztardą. Dodajemy dosłownie po kropelce olej i nadal miksujemy. Olej wlewamy po woli, żeby się nie rozwarstwił. Dosłownie go wtłaczamy. Po wykorzystaniu połowy oleju żółtka robią się jaśniejsze i puszyste.
  • domowy majonez 2. o trochu dodajemy olej i jeśli chcemy oliwę z suszonych pomidorów. Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest bez konserwantów :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Czosnek niedźwiedzi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować