Miałam ochotę na kawę, poszłam do kuchni i...........zrobiłam domowy majonez!
Składniki:
Składniki:
2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kur, ja dostałam z gospodarstwa bratowej) skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku,
łyżka musztardy
250 - 300 ml oleju rzepakowego
50 ml oleju z zalewy z suszonych słoików (można pominąć i zwiększyć ilość oleju rzepakowego do 300 ml)
łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego)
wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy)
łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezu
sól, pieprz do smaku
można dodać łyżeczkę soku z cytryny do smaku
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zasada jest jedna: nie śpieszymy się.
Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku. Żółtka ucieramy z musztardą. Dodajemy dosłownie po kropelce olej i nadal miksujemy. Olej wlewamy po woli, żeby się nie rozwarstwił. Dosłownie go wtłaczamy. Po wykorzystaniu połowy oleju żółtka robią się jaśniejsze i puszyste.
2.o trochu dodajemy olej i jeśli chcemy oliwę z suszonych pomidorów. Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest bez konserwantów :)
Komentarze