Domowy majonez z Ajvarem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, domowy sos. Doskonały do wędlin, jajek i warzyw. W moim domu znajdzie miejsce nawet na świątecznym stole.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 żółtka
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy stołowej
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    3 łyżki pasty Ajvar ostrej
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    po 2 szczypty soli, cukru, pieprzu
    kilka listków tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Majonez Ajvar

Domowy majonez z ajvarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Żółtka, sok z cytryny, musztardę oraz oliwę miksuję blenderem, do utworzenia kremowej masy, dodaję pastę Ajvar, jogurt i listki tymianku, jeszcze chwilę miksuję-do połączenia składników, doprawiam solą, pieprzem i cukrem, mieszam, próbuję, jeśli jest potrzeba dodaję tej przyprawy, której uważam, że jest za mało, u mnie jest to pieprz, bo lubię ostrzejsze sosy.

Porady

Tak przygotowany sos podaję do wędlin i jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować