Domowy majonez

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy majonez jest pyszny, choć mniej trwały od sklepowego - wiadomo, brak konserwantów. Ekonomicznie również bardziej opłaca się zrobienie własnego. Jednakże w tym przypadku najważniejszy jest smak!

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 żółtko
    1 łyżka musztardy (czubata)
    1-2 łyżki octu
    3/4 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 litra oleju

Domowy majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.
    Całość miksować na wysokich obrotach - powoli wlewając olej.
    Na koniec majonez wymieszać z octem.
    (Ewentualnie doprawić.)

    W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).

Porady

Do majonezu możecie dodawać różne składniki. Dobrym przykładem jest prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek. Zwykły olej można też połączyć ze smakowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy