Domowy ketchup

4.5 (177 ocen)

  • 3 godz.

Nie ma to jak domowy ketchup

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
    2 łodygi selera naciowego
    2 duże cebule
    5-6 ząbków czosnku
    łyżeczka chilli
    10-12 kulek ziela angielskiego
    2 łyżki ziarenek kolendry
    sól, pieprz
    szklanka cukru
    200 ml octu balsamicznego
    100 ml oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy Sos pomidorowy

Domowy ketchup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte pomidory kroimy na ćwiartki, wrzucamy do garnka, dodajemy posiekany seler, chilli, ziele angielskie i kolendrę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 30 min. Cebule i czosnek podsmażamy i dodajemy do pomidorów. Wszystko przecieramy przez gęste sito lub w robocie ze specjalną nakładką do przecierania. Przetartą masę dajemy do garnka, dodajemy cukier i ocet. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż ketchup zgęstnieje tak ok 1 godz., mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Po tym czasie przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować