domowy ketchup

4.5 (146 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Pyszny, domowy ketchup, który podkreśla smak wielu potraw, prosty w przyrządzeniu.Dobry zarówno dla dzieci jak i dorosłych :)

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • -5 kg pomidorów
    -1 kg cebuli
    -1 główka czosnku
    -łyżka ziół prowansalskich
    -sól
    -pieprz
    -chili
    -pół szklanki octu jabłkowego
    -4 liście laurowe
    -8 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Domowy ketchup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory pokroić i włożyć do garnka. Cebulę posiekać w piórka i dodać do pomidorów, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy pomidory się rozpadną, przetrzeć je przez sitko , wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Gdy masa będzie przetarta , gotować całość przez 2 godziny. Następnie dodać przyprawy i czosnek przetarty przez praskę- całość gotować jeszcze godzinę, ciągle mieszając. Gorący ketchup przelać do słoiczków.

Porady

Im dłużej gotować będziemy ketchup- tym lepiej, ponieważ w trakcie jego gotowania pojawia się więcej likopenu dobrego dla naszego zdrowia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować