Domowy kebab w tortilli

4.82 (174 ocen)

  • 45 min

W posiłkach, które serwuję cenię szczególnie pożywność i brak konserwantów, dlatego wszystko staram się przygotować sama. Dziś podam przepis na domowe tortille, ponieważ te dostępne w sklepach są pełne spożywczej chemii i niezdrowe. Kebab przygotowany samodzielnie w domu może stać się zdrowym daniem

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na tortille:
    2 szklanki mąki pszennej
    160 ml gorącej wody
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

    Składniki na farsz:
    pojedynczy filet z kurczaka (lub 40 dkg mięsa wołowego, mięso można również pomieszać)
    pół sałaty lodowej
    pomidor
    ogórek
    mała papryka
    czerwona cebula

    Sos czosnkowy:
    3 ząbki czosnku (lub 2 duże)
    jogurt naturalny
    zioła (np. bazylia, oregano)
Wystaw ocenę:

4.82 (174 ocen)

Domowy kebab w tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortille 1. Tortille (8 sztuk):
    mąkę mieszamy z solą, następnie gotujemy wodę i po ok. 3 minutach dodajemy ją do mąki, potem dolewamy 2 łyżki oleju. Zagniatamy ciasto rękami przez ok. 5 minut i odstawiamy na trochę. Po jakimś czasie (ok. 10 minut) ciastko formujemy w walec i kroimy na 8 równych części. bardzo cienko je rozwałkowujemy, mają być większe niż średnica patelni, ponieważ trochę się skurczą. Smażymy bez dodawania oleju, ok. minute na stronie.

    Jeśli przed podaniem tortille będą już zimne należy zwilżyć je leciutko wodą i wstawić na chwilkę do mikrofali.
  • 2. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki, sos najlepszy jest schłodzony.
  • Gotowe ;) 3. Mięso obtaczamy w przyprawie Kebab i smażymy na patelni, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie możemy zająć się przygotowaniem warzyw. Sałatę drobimy palcami na nieduże kawałki, paprykę w cienkie paseczki, pomidora kroimy w półksiężyce, cebule również a ogórka w okrągłe plastry. Tak przygotowany warzywa wykładamy kolejno na środek tortilli. Najlepiej jest zostawić trochę miejsca u dołu, aby lepiej się składała. Dodajemy wybraną ilość mięsa i polewamy sosem. Całość zawijamy, zaczynając od lewej strony. Smacznego!

Porady

Zielonego ogórka można zastąpić ogórkiem konserwowym, wtedy również świetnie smakuje. Aby nadać tortilli bardziej wyrazisty smak i żółty kolor można dodać do niej przyprawy curry (łyżeczka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować