Nadzienie:
1 udko z kurczaka
mała cebula
pół sałaty lodowej
2 pomidory
pół ogórka zielonego
pół papryki czerwonej
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka lub Kebab-Gyros
kostka rosołowa
suszona bazylia i oregano
Sos pomidorowy z chili:
4 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
3 łyżki soku pomidorowego lub koncentratu z kartonika
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżeczki keczupu
1.Drożdże rozkruszamy w misce, posypujemy cukrem i solą, wlewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Przesiewamy połowę mąki, mieszamy i odstawiamy przykrytą miskę na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto, tak aby się nie kleiło. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je tak, żeby zmieściło się na patelnię o średnicy 24 cm. Placka wkładamy na gorącą patelnię i smażymy na małym ogniu ok. 15 minut. Co chwilę przewracając. Ciepłego placka należy przekroić (nie do końca).
2.Udko z kurczaka gotujemy do miękkości w wodzie z kostką rosołową. Ostudzone mięso obieramy, tak aby powstały cienkie paski. Podsmażamy je na patelni z cebulą i przyprawą do kurczaka lub gyros-kebab.
3.Sałatę płuczemy i osuszamy, rwiemy na kawałki, pomidora, ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Wszytko razem mieszamy z solą, pieprzem, suszonymi ziołami i odrobiną oliwy.
4.Składniki na sosy mieszamy i odstawiamy na 10 min do lodówki
5.Ciepłą bułkę smarujemy sosami, do środka wkładamy zrumienione mięso i warzywa, na wierzch ponownie polewamy sosami.
Komentarze