Coś dla kebabożerców, mięsowchłaniaczy, frytkopożeraczy. ;)
12 godz. 30 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg mięsa z udek kurczaka lub indyka
50 g przyprawy typu gyros
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
4 łyżki majonezu
1 duży jogurt grecki
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
4 pomidory
1 zielony ogórek
1 słoiczek kukurydzy (lub puszka)
1 biała cebula
2 - 3 garście ulubionej sałaty
250 g sera gouda
5 aluminiowych, prostokątnych foremek
Domowy kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem i odkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (najlepiej całą noc),
Następnego dnia rozgrzewamy 3 - 4 łyżki oleju na patelni i podsmażamy mięso aż zrobi się miękkie i lekko chrupiące.
Na blacie rozkładamy sobie aluminiowe foremki.
Na dno każdej foremki układamy warstwę mięsa.
Ziemniaki obieramy, kroimy w paski / kosteczki i smażymy we frytkownicy lub pieczemy w piekarniku aż będą złote.
Na mięsie układamy usmażone ziemniaki, posypujemy porcją sera.
Przygotowany kapsalon zapiekamy w piekarniku z funkcją grilla przez około dziesięć minut.
W tym czasie robimy sos i sałatkę.
Do miski przekładamy majonez, jogurt grecki, ścieramy ząbki czosnku, dodajemy połowę pęczka natki pietruszki. Doprawiamy solą i serem.
Do drugiej miski dodajemy pokrojone pomidory, drobno posiekaną cebulę, plasterki ogórków, sałatę, kukurydzę oraz resztę natki. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Sałatkę przekładamy na gorący kapsalon, polewamy sosem.
Komentarze