Domowy Chlebuś Natalii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, prosty i pachnący chlebek domowej roboty przypomni z pewnością każdemu smaki z dzieciństwa.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350g mąki pszennej typ 650
    200g mąki żurkowej żytniej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1½ szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
    ewentualnie – szklanka dowolnych ziaren, np. słonecznika, pestek dyni, nasion lnu, czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy Pieczeń

Domowy chlebuś natalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy Chlebuś - etap I 1. Drożdże wkruszyć do kubeczka, zasypać łyżeczką cukru i łyżeczką mąki pszennej, a następnie zalać połową z ciepłej wody przeznaczonej do przepisu. Całość wymieszać do rozpuszczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż rozczyn „zacznie się ruszać”.

    Do dużej miski wsypać resztę mąki pszennej, mąkę żurkową, sól, dodać oliwę lub olej oraz resztę ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ręką masę – gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać do niej około 3 łyżek ciepłej wody i ponownie ją wyrobić. Na tym etapie można dodać ziarna, jeśli preferujemy pieczywo z dodatkiem ziaren, po czym ponownie należy wyrobić masę chlebową.
  • Domowy Chlebuś - etap II 2. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Domowy Chlebuś - etap III 3. Po pół godzinie wyrobić na podsypanej mąką pszenną stolnicy chleb – dobrze wyrobiony chleb nie powinien lepić się do rąk. Następnie uformować z ciasta okrągły bochenek, przykryć go ściereczką bawełnianą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Do zimnego piekarnika wstawić suche naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (może być nawet pokrywka od garnka, jak w moim przypadku) i nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Po kilku – kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i nakryć naczynie
    pokrywką.

    Temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec chlebek w tej temperaturze najpierw przez 30 minut (1/3 wysokości piekarnika, bez termoobiegu, grzałka w pozycji góra-dół).
    Po pół godzinie zdjąć pokrywkę i piec chlebek w tej samej temperaturze jeszcze przez 20 minut.
  • Domowy Chlebuś - etap IV 5. Wyjąć naczynie z chlebem z piekarnika, uważając, by się nie poparzyć.
    Wyciągnąć z naczynia chlebek, ostudzić go na metalowej kratce, aby dobrze odparował.
    Dobrze upieczony chlebek po postukaniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.

Porady

Domowy Chlebuś można przechowywać nawet 2-3 dni po upieczeniu - wówczas należy zawinąć go w bawełnianą ściereczkę, by nie wysuszył się i przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka żytnia Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować