Domowy chlebek

4.5 (165 ocen)

Czyli po prostu pyszny chlebek, piekę go non stop, bardzo rzadko kupuję chleb w sklepie.Przepis dostałam od kolegi męża, ale zmodyfikowałam go trochę po swojemu.

Składniki:

  • Zakwas:
    litrowy słoik
    zawsze robię na "oko" :-)
    mąka pełnoziarnista żytnia
    letnia woda

    Chleb:
    I część:
    zakwas
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
    1 szklanka letniej wody
    II część:
    1 kg mąki pszennej typ 450
    1 szklanka słonecznika, dyni lub też innych pestek
    1/4 kostki drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżeczki soli
    2,5 szklanki letniej wody

    ciasto wchodzi mi do 3 keksówek
    dwie o wymiarach 25x12cm
    jedna - 30x10cm
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy chlebek 1. Robimy zakwas:
    Do litrowego słoika wsypujemy do 1/3 wysokości mąkę żytnią pełnoziarnistą, zalewamy letnią wodą, tak by otrzymać konsystencję gęstej śmietany, mieszamy. Odstawiamy w zaciemnione, bez przeciągów miejsce. Zostawiamy na około 24 godziny (nie musi być dokładnie). Czyli jeśli robię go np.koło południa, to na następny dzień koło południa dokarmiam go kilkoma łyżkami mąki żytniej i dolewam wody. Znów zostawiam na 24 h. Powtarzam to znów w następnym dniu.
    Ja zawsze wącham zakwas, jeśli ma on już fajny kwaskowy zapach, to znaczy że jest gotowy, jeśli nie, czynność dokarmiania powtarzam aż do uzyskania kwaskowatego zapachu. Choć przeważnie dość szybko mi się kisi bo mam ciepło w domu.
  • Domowy chlebek 2. No to robimy chlebek:
    I część:
    Do miski wlewamy zakwas - ja daję zawsze 2/3 tego co w słoiku, 1 szkl. mąki żytniej i 1 szkl. letniej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 6 godzin w ciepłym miejscu.
    Z doświadczenia wiem, że można zostawić nawet na kilka godzin dłużej jeśli nie ma się czasu ale nigdy nie krócej niż 6h.
    Po minimum 6 godzinach dodajemy resztę składników ( II część) i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką by rozrobić wszystkie grudki.
  • Domowy chlebek 3. Masa ma lejącą konsystencję.
  • Domowy chlebek 4. Keksówki natłuszczamy i obsypujemy mąką, wlewamy masę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Domowy chlebek 5. Piekarnik nagrzewamy do 200stC i wkładamy chlebki. Pieczemy 60 minut.
  • Domowy chlebek 6. Czasem popękają na środku. czasem z boku.
  • Domowy chlebek 7. Ale zawsze jest pyszny :-)

    Polecam, smacznego!

Porady

Może wygląda na dużo roboty ale wcale nie jest pracochłonny. 1/3 zakwasu zawsze mi zostaje, dorabiam do tego następny. Zakwas nieużywany można trzymać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować