Domowy chleb ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek z dodatkiem szpinaku. Taki chleb będzie świetną odmianą dla codziennych posiłków. Dodatek szpinaku wzbogacił smak pieczywa.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej+1/2 szkl
    1 łyżeczka soli
    7 g drożdży suszonych
    2 łyżki oleju czosnkowego
    1 szkl ciepłej wody
    100 g mrożonego szpinaku
    oraz: żółtko
    czarnuszka
    keksówka 10x26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przekładamy mrożony szpinak na durszlak i zostawiamy do rozmrożenia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie wlewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części. Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak i 1/2 szkl mąki oraz wyrabiamy razem ciasto. Jasną część oraz zieloną nakładamy na siebie i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie zwijamy jak roladę oraz nacinamy wzdłuż (nie rozcinamy do końca) oraz skręcamy razem jak warkocz. Końce ciasta sklejamy i przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę oraz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Olej Szpinak Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować