Zapraszam na smaczny, domowy chlebek z dodatkiem szpinaku. Taki chleb będzie świetną odmianą dla codziennych posiłków. Dodatek szpinaku wzbogacił smak pieczywa.
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 szkl mąki pszennej+1/2 szkl
1 łyżeczka soli
7 g drożdży suszonych
2 łyżki oleju czosnkowego
1 szkl ciepłej wody
100 g mrożonego szpinaku
oraz: żółtko
czarnuszka
keksówka 10x26 cm
Domowy chleb ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przekładamy mrożony szpinak na durszlak i zostawiamy do rozmrożenia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie wlewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części. Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak i 1/2 szkl mąki oraz wyrabiamy razem ciasto. Jasną część oraz zieloną nakładamy na siebie i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie zwijamy jak roladę oraz nacinamy wzdłuż (nie rozcinamy do końca) oraz skręcamy razem jak warkocz. Końce ciasta sklejamy i przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę oraz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Komentarze