Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą) -mój HIT

4.39 (175 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Witam Kochani, chyba wielu z Was zgodzi się, że domowy chleb, jego zapach rozchodzący się po całym domu to coś najlepszego na świecie :)

Dziś właśnie przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na bardzo łatwy i wspaniały chleb.
Jest to jeden z moich najlepszych przepisów.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki pieczone w keksówkach około 12x25cm

    SKŁADNIKI

    -500g mąki pszennej typ 650+trochę do podsypania
    -500g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
    -6 łyżek oleju
    -1 łyżka soli
    -1,5 łyżki cukru
    -50g świeżych drożdży
    -750ml ciepłej wody

    DODATKOWO
    -trochę mleka do posmarowania chleba
    -ziarna słonecznika
Wystaw ocenę:

4.39 (175 ocen)

Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą) -mój hit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą) 1. Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
    Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą. Sól oraz olej-wszystko mieszamy chwilę łyżką do połączenia. Ma nam powstać gęste ciasto.
    Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Ciasto pięknie wyrośnie.
    Po tym czasie keksówki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy obficie mąką i wykładamy na nią połowę ciasta, staramy się obtoczyć je lekko w mące i nadać podłużny kształt (ciasto jest klejące i dość luźne-ale takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty)
    Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową.
    Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, chleby wkładamy do już nagrzanego piekarnika.
    Upieczone chleby wyciągamy jeszcze gorące z keksówek i stawiamy na kratce czy czymś innym by ostygły.
    I gotowe.
    Ten chleb jest na prawdę wspaniały, bardzo łatwy i zawsze wychodzi.
    Już dziś możesz mieć świeży i domowy chleb w kilka chwil.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować