Domowy chleb

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest szybki, zdrowy i pyszny

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:

    3 dag drożdży
    1 łyżka miodu
    1/2 szklanki letniej wody
    4 łyżki mąki

    Ciasto na chleb:

    0,4 litra maślanki
    1 szklanka wody
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soli
    2 szklanki mąki żytniej
    3 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1/2 szklanki otrąb pszennych lub zarodków pszennych


    do posypania chleba mak, sezam lub słonecznik

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:

    Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać miód i mąkę, wymieszać. Zostawić na 15 minut.
  • domowy chleb 2. Przygotowanie ciasta:

    Do dużej miski wlać rozczyn, letnią maślankę, dodać wodę, oliwę, miód, sól i mąkę żytnią i pszenną, wyrabiać, aż masa zacznie formować się w kulę (około 10 minut). Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny). Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych (foremka o wymiarach ok. 11 x 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia (silikonowych foremek nie trzeba wykładać papierem). Posmarować wodą i posypać nasionami. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Przed samym pieczeniem spryskać wodą wnętrze piekarnika (by uzyskać chrupiąca skórkę).
  • 3. Piec w temperaturze 180º C przez 45 -50 minut, aż chleby będą dobrze zarumienione.

Porady

Do surowego ciasta można dodać słonecznik, dynię, orzechy włoskie lub inne nasiona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować