Domowy chleb

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz.

To jest przepis z pokolenia na pokolenie, kiedyś taki domowy chleb piekł każdy, również moja babcia. Teraz piekę go ja z mama,

  • 3 godz.

Składniki:

  • - pół litra mleka kwaśnego (lub serwatka)
    - pół litra wody
    - 1kg mąki żytniej
    - 5 dag drożdży
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżka soli
    -
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać razem w dużym naczyniu (np. miska), przysypać mąką pszenną (zrobić tzw. pierzynkę). Odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny aż ciasto urośnie. Następnie wyrobić ciasto ręką dodając mąki pszennej, aż ciasto będzie geste i będzie samo się odrywać od ręki. Na koniec dodać 1/4 roztopionej margaryny. Wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem, wygładzić ciasto mokrą ręką. Poczekać 15 min aż troszkę podrośnie. Piec w temperaturze 220 stopni ok. 1 godziny

Porady

Aby chleb się błyszczał przed upieczeniem posmarować chleb roztrzepanym jajkiem. Dla ozdoby można posypać ciasto przed upieczeniem makiem. Moja mama piecze go w piecu chlebowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować