Domowy budyń z cherimoya

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ulubiony deser z dzieciństwa z tropikalna nutą.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mleko: 1.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - owoc cherimoya: 1 sztuka

Domowy budyń z cherimoya - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoc cherimoya obieramy ze skórki, dokładnie usuwamy pestki i kroimy miąższ na kawałki. Do miąższu dodajemy ¼ szklanki mleka i całość dokładnie miksujemy blenderem. Gdy płyn będzie jednolity dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  • 2. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i do wrzącego mleka dodajemy mleko z cherimoya i mąką. Cały czas mieszając gotujemy budyń póki nie zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15 – 20 sekund.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy