Domowy budyń waniliowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Budyń waniliowy jest jednym z moich ulubionych słodkich deserów. Oprócz tego, że posiada mnóstwo witamin to jeszcze się go stosunkowo prosto robi. Oczywiście można powiedzieć, iż są gotowe budynie dostępne w sklepach. Jednak nic nie zastąpi zrobionego samodzielnie smacznego deseru. U mnie w domu często przygotowuje taki domowy budyń waniliowy. Używam go jako bazę do kremów lub jako samodzielny podwieczorek. Zajadając się domowym budyniem waniliowym często przypomina mi w smaku taki jaki robiła dla mnie mama czy babcia. Na mleku z dodatkiem miodu, bez żadnych ulepszaczy. Nic nie mogło równać się z tym smakiem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    80 g miodu
    50 g masła
    30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
    30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1/2 opakowania)
    20 g mąki pszennej(2 łyżki)
    2 żółtka
    sos malinowy do dekoracji

Domowy budyń waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300 ml mleka zagotowujemy z miodem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimną mieszankę. Mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Przelewamy do pucharków i studzimy. Możemy polać sosem malinowym dla smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy