Domowy budyń waniliowy

5 (1 ocen)

  • 10 min

Nie ma nic lepszego niż kremowy i mocno waniliowy domowy budyń. Przygotowanie go zajmuje kilka minut, więc naprawdę warto zrezygnować ze sklepowych gotowców w torebkach. Budyń podałam z musem z owoców kiwi.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    3-4 łyżki cukru trzcinowego
    1 laska wanilii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka

Domowy budyń waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka i razem z masłem oraz cukrem trzcinowym dodajemy je do 1,5 szklanki mleka. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotującego się mleka. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i mieszamy budyń do czasu aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Gorący przelewamy do salaterek. Podajemy na ciepło lub zimno, solo, z sokiem owocowym, musem czy kawałkami owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy