Domowy budyń czekoladowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowy budyń czekoladowy z owocami

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 ml mleka
    - 2 łyżki kakao/60 g czekolady gorzkiej,
    - 2 żółtka,
    - ok. 1-2 łyżki cukru/ksylitolu (do smaku),
    - ok. 30 g mąki ziemniaczanej,
    - cukier puder, borówkę amerykańską i jeżyny do dekoracji.

Domowy budyń czekoladowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki (pomijamy ten etap dodając potem kakao). Ok. 375 ml mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy trzepaczką z żółtkami, ksylitolem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodajemy posiekaną czekoladę (kakao najlepiej wymieszać w szklance razem z niewielką ilością mleka). Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy mleko z żółtkami, ksylitolem i mąką ziemniaczaną, szybko mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotujemy ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągamy z ognia, przelewamy do miseczek/pucharków/szklanki. Jeśli budyń ma być podawany na zimno - polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu - w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy borówkami, jeżynami, ew. posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy