Domowe zapiekanki czyli jak nie wyrzucać pieczywa

5 (184 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepszy sposób aby nie marnować nadmiaru pieczywa w domu lub nie wyrzucać czerstwych bułek lub chleba to zrobienie z nich zapiekanek!  Takie domowe są najlepsze. Dodajemy ulubione dodatki oraz sosy i pyszna kolacja na ciepło gotowa. Polecam!

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pieczywo
    Pieczarki
    Żółty ser
    Cebula
    Sól, pieprz
    Masło lub mleko
    Ewentualnie inne dodatki np szynka, papryka, oliwki itp
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Domowe zapiekanki czyli jak nie wyrzucać pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanki 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pokrojone podsmażamy na patelni aby straciły surowość.
  • Zapiekanka 2. Bułki kroimy na połowę, smarujemy masłem lub moczymy chwileczkę w mleku jeśli mamy twarde pieczywo. Układamy podsmażone pieczarki z cebulką i posypujemy żółtym serem
  • Zapiekanka 3. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 min. aż ser się rozpuści a bułki będą chrupiące. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami lub same. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować