Domowe zapiekanki

4.82 (163 ocen)

  • 15 min

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zatrzymać się przy ulicznej budce z zapiekankami i skusić się na jedną chrupiącą bułkę z serem... A co powiecie na jej domową wersję? Chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku. Idealna propozycja na szybką i smaczną kolację.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 półbagietka
    200 g pieczarek
    1 mała cebula
    1/2 czerwonej papryki
    80 g mozzarelli
    keczup
    szczypiorek
    oregano
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.82 (163 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przekąski

Domowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte pieczarki pokrój w talarki, cebulę oraz paprykę w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Najpierw delikatnie podsmaż cebulę, następnie dodaj paprykę i pieczarki. Całość duś tak długo aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem.
    Pół bagietkę przekrój wzdłuż za pół. Każdą połowę posmaruje keczupem i posyp suszonym oregano. Następnie nałóż porcję farszu i startą na tarce mozzarelle.

    Tak przygotowane zapiekanki wstaw to piekarnika nagrzanego do 200C na 10-15 min . Przed podaniem zapiekanki posyp świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować