Domowe wino z dzikich winogron

2.6 (10 ocen)

  • 720 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na wykonanie swojskiego wina z dzikiego winogrona bez użycia drożdży. Jest to wino bez dodatku jakichkolwiek drożdży, fermentacja następuje na własnych, dzikich drożdżach jakie posiadają owoce. Wiele razy tak nastawiałam wino i wszystkim smakowało.

  • 720 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciemne winogrona 2 kg (owoce po obraniu z gron)
    cukier 1 kg
    woda 3 litry

    Potrzebne akcesoria:

    gąsior do 5 litrów
    korek do gąsiora
    rurka fermentacyjna
Wystaw ocenę:

2.6 (10 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Wina

Domowe wino z dzikich winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe wino z dzikich winogron. 1. Owoce (nie myte) miażdżymy, umieszczamy w gąsiorku. Umieszczony moszcz z winogron zalewamy ostudzonym syropem zrobionym z przegotowanej wody i cukru. Gąsior powinien być zapełniony na 2/3 wysokości. Zatykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po tygodniu możemy oddzielić miąższ od płynu poprzez odciskanie.
  • 2. Odciśnięty płyn umieszczamy ponownie w gąsiorku, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy aż wino zakończy swoją fermentacje. Po zakończonej fermentacji odczekujemy aż wino w gąsiorku nam się wyklaruje. Wyklarowane wino wlewamy do wcześniej wyparzonych butelek i korkujemy. Wynosimy wino do piwnicy i przechowujemy go w pozycji leżącej. Takie wino im starsze, jest smaczniejsze.

    Na zdrowie!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować