Domowe wafelki knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy masę mleczną: Zwykłe mleko zagotować z cukrem na małym ogniu. Jak cukier się rozpuści ostudzić. Masło utrzeć mikserem do otrzymania puszystej masy. Dodawać po 1 łyżce wystudzonego mleka z cukrem i miksować aż masa będzie gładka. Dodać mleko w proszku i zmiksować do połączenia się składników.
Przygotowujemy masę orzechowo-czekoladową: Masło utrzeć mikserem na puszysta gładką masę. Dodać nutellę oraz kakao i zmiksować. Dodać posiekane i całe orzechy. Wymieszać.
Na desce położyć płasko 1 suchy wafel. Posmarować masą mleczną a na nią położyć drugi wafel. Następnie posmarować masą orzechowo-czekoladową i przykryć 3 waflem. Wafle obciążyć garnkiem z wodą i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Po sklejeniu się wafli oraz stężeniu masy posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką i mleczną czekoladą. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Pokroić na mniejsze części.
Porady
Można pod warstwę kakaową dać cieniutką warstwę dżemu. Uzyskamy wtedy rewelacyjny inny smak
Komentarze