Domowe wafelki kawowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, delikatne, domowe wafelki z kawową nutą. Tanie i szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 paczki wafli tortowych
    250g masła roślinnego
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    2-3 łyżeczki kawy mielonej

Domowe wafelki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM:
    Żółtka oddzielamy od białej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy na świecącą pianę i pod koniec dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnej misce ucieramy masło roślinne na puch i powoli dodajemy masę jajeczną i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy kawę i delikatnie mieszamy.
  • 2. Każdą paczkę wafli przekładamy osobno. Wafle przekładamy kremem i kroimy na małe wafelki.

Porady

Krem można sobie dowolnie modyfikować , np. z czekoladą lub samo masło z cukrem i jajkami. Dla urozmaicenia jedną warstwę wafli można przełożyć dżemem wiśniowym. Wafelki można dowolnie przyozdobić np. polewą czekoladową, jednak nawet bez polewy są pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy