Domowe tortille z shoarmą, salsą i sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

dla osób, które lubią się 'bawić" :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Shoarma:
    - ok. 0,5 kg filetu z udek kurczaka
    - 1 opak. mrożonego szpinaku
    - 3 duże ząbki czosnku
    - sol, pieprz
    Salsa:
    - 2 dojrzałe pomarańcze
    - sok z 1 cytryny
    - 1 cebula czerwona
    - 1 czerwona papryka
    - 1 zielona papryka
    - sól, cukier
    Sos czosnkowy
    - pół słoika majonezu
    - 250g jogurtu naturalnego
    - ok. 4 ząbki czosnku (wedle uznania)
    - mały pęczek świeżego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe tortille z shoarmą, salsą i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na domowe tortille opublikowałam wcześniej, więc nie będę powielać. Filety z udek oczyszczamy i przyprawiamy. Szpinak po rozmrożeniu smażymy, by zredukować wodę. Doprawiamy czosnkiem i przyprawami. Filety przekładamy do foremki aluminiowej z dziurkami w dnie (ja układam w metalowym cedzaku i stawiam na żaroodporną miskę) w celu pozbycia się tłuszczu, który wytopi się podczas pieczenia , na to szpinak i ponownie filety. Pieczemy ok. 60 min. w 175 st. Wszystkie składniki na salsę drobno kroimy, mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Ważne by krojąc pomarańcze pozbyć się białej skórki otaczającej miąższ. Ze sosem robimy to samo, łączymy dokładnie ( czosnek wyciśnięty przez praskę) i doprawiamy do smaku. Tortille rozgrzewamy na patelni na to kolejno poszadkowaną gorącą shoarmę, salsę i sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować