Domowe, suszone śliwki - wersja kaloryczna

0 (0 ocen)

  • 120 godz.

Smakują o wiele lepiej niż sklepowe, są niesamowicie smaczne.. choć już nie tak zdrowe jak w wersji dietetycznej. ;)

  • 120 godz.

Składniki:

  • 180 śliwek węgierek
    500 ml wody
    1 laska cynamonu
    1340 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy

Domowe, suszone śliwki - wersja kaloryczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy 900 g cukru, dolewamy wodę i wrzucamy cynamon. Gotujemy syrop aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do ostudzenia.

    Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do zimnego syropu. Odstawiamy na dobę. (może nam się wydawać, że syropu jest mało i że nie przykrywa wszystkich śliwek, spokojnie, przez noc puszczą sok, wystarczy je kilka razy zamieszać i syropu będzie w sam raz ;))

  • 2. Następnego dnia odcedzamy śliwki, syrop wlewamy do garnuszka i dodajemy 220 g cukru. Ponownie gotujemy aż cukier się rozpuści, następnie pozostawiamy do przestygnięcia ale tym razem ciepłym (nie gorącym) syropem zalewamy śliwki.
    Pozostawiamy na kolejną dobę.

    Trzeciego dnia postępujemy tak samo: odcedzamy, dodajemy 220 g cukru, doprowadzamy do wrzenia i gorącym syropem zalewamy śliwki. Pozostawiamy na kolejną dobę.

  • 3. Przedostatniego dnia przecedzamy śliwki, syrop gotujemy i na wrzący wrzucamy po 5 - 6 śliwek, chwile je prażymy (charakterystycznie spuchną) i wyciągamy. Zalewamy syropem, zostawiamy na dobę.

    Piątego dnia odsączamy śliwki z syropu i układamy je w suszarce do warzyw i owoców, suszymy minimum dwanaście godzin.

    Przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu.

    Syrop zlewamy do butelki i używamy jak miodu, golden syrupu lub syropu klonowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować