Zapraszam na smaczne sushi z łososiem, papryką i kiełkami. Wbrew pozorom sushi jest dość proste w przygotowaniu a przy tym smaczne i zdrowe. Polecam
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 listków sushi nori
100 g łososia wędzonego na zimno
pół małej czerwonej papryki
25 g kiełków brokuła
1,5 szkl ryżu do sushi
3 szkl wody
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki soli
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki czarnego sezamu
Domowe sushi z kiełkami, łososiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy wodę i do gotującej dodajemy olej kokosowy, sól oraz wsypujemy ryż. Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Następnie dodajemy ocet oraz sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Czerwoną paprykę kroimy w cienkie plasterki. Łososia kroimy w cienkie paski. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwę ryżu (ok. 2 czubatych łyżek)-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na płacie nori. Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, plasterki papryki i troszkę kiełków. Za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste smarujemy wodą i sklejamy sushi.
Tak samo robimy z pozostałymi płatami nori. Gotowe kroimy na kawałki.
Komentarze