Domowe sushi z kiełkami, łososiem i papryką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne sushi z łososiem, papryką i kiełkami. Wbrew pozorom sushi jest dość proste w przygotowaniu a przy tym smaczne i zdrowe. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 listków sushi nori
    100 g łososia wędzonego na zimno
    pół małej czerwonej papryki
    25 g kiełków brokuła
    1,5 szkl ryżu do sushi
    3 szkl wody
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki octu ryżowego
    2 łyżki czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Domowe sushi z kiełkami, łososiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę i do gotującej dodajemy olej kokosowy, sól oraz wsypujemy ryż. Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Następnie dodajemy ocet oraz sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Czerwoną paprykę kroimy w cienkie plasterki. Łososia kroimy w cienkie paski. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwę ryżu (ok. 2 czubatych łyżek)-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na płacie nori. Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, plasterki papryki i troszkę kiełków. Za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste smarujemy wodą i sklejamy sushi.
    Tak samo robimy z pozostałymi płatami nori. Gotowe kroimy na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełki Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować