Domowe sojowe lody waniliowe

4.47 (147 ocen)

  • 16 godz. 40 min

Lody, lody dla ochłody! ;)

  • 16 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 ml waniliowego mleka sojowego
    100 g cukru
    1 laska wanilii
    6 żółtek
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.47 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe sojowe lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wkładamy do zamrażalnika misę do lodów.

    Do garnka wlewamy mleko, laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka. Dosypujemy 3/4 cukru i doprowadzamy do wrzenia.

    W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem aż staną się jasne i lekko puszyste, dodajemy ekstrakt z wanilii i trzy łyżki wrzącego mleka waniliowego, nie przerywamy miksowania.

    Żółtka powoli wlewamy do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień i nieustannie mieszając drewnianą łyżką czekamy aż zgęstnieje (około pięciu minut, nie dopuszczamy by się zagotowało).

    Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Chłodną masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.

    Wspaniałe z szarlotką na gorąco. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować