Domowe sojowe lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej wkładamy do zamrażalnika misę do lodów.
Do garnka wlewamy mleko, laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka. Dosypujemy 3/4 cukru i doprowadzamy do wrzenia.
W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem aż staną się jasne i lekko puszyste, dodajemy ekstrakt z wanilii i trzy łyżki wrzącego mleka waniliowego, nie przerywamy miksowania.
Żółtka powoli wlewamy do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień i nieustannie mieszając drewnianą łyżką czekamy aż zgęstnieje (około pięciu minut, nie dopuszczamy by się zagotowało).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Chłodną masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Komentarze