DOMOWE PTASIE MLECZKO

4.5 (194 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Każdy z nas zna smak ptasiego mleczka. Chociaż jestem po 30-tce to ptasie mleczko pamiętam od kiedy sięgam pamięcią. Rodzice przy każdej możliwej okazji kupowali mi te delikatne pianki oblane czekoladą. Ja najpierw obgryzałam warstwę czekolady a następnie jadłam środek.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 białek
    1 1/2 szkl cukru
    8 łyżeczek żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    herbatniki



    Polewa
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki kakao
    60 g masła
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery

Domowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PTASIE MLECZKO: Formę wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier cały czas mieszając. Dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści całkowicie. Dodajemy żelatynę i aromat śmietankowy i ubijamy jeszcze chwilę.
    Masę wylewamy do formy. Wstawiamy do lodówki.

    POLEWA: Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietanę, kakao, cukier, masło gotujemy. Dodać żelatynę i wymieszać do połączenia się składników. Jak zgęstnieje delikatnie zalewamy stężałe ptasie mleczko czekoladą

Porady

Można polać ptasie mleczko syropem klonowym lub cukrowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować