Domowe prażynki z papieru ryżowego

4.49 (201 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Takie prażynki to niesamowicie szybka i pyszna przekąską, która naprawdę wciąga! Są leciutkie, kruche i takie chrupiące. Idealnie smakują w wersji solo, ale można również ich użyć do posypania sałatki, czy zupy. Nawet sprawdzą się jako składnik panierki.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie papieru ryżowego (*)
    olej do głębokiego smażenia
    sól i/lub ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Domowe prażynki z papieru ryżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papier różowy przełamać lub pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.
    Prażynki należy smażyć (trwa to zaledwie kilka sekund) po parę sztuk na mocno rozgrzanym oleju (powinny od razu puchnąć), a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Całość posypać ulubionymi przyprawami i przemieszać.

Porady

(*) Do smażenia nadaję się także suchy makaron ryżowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować