Domowe Monte deserek którym zajadają się mali i duzi. Zdrowa przekąska bez zbędnych ulepszaczy. Niewyszukane składniki a przygotowanie jest banalnie proste.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 budyń waniliowy (40g) z cukrem
500 ml mleka
200ml. słodkiej śmietanki do ubijania 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka ciemnego kakao
1 czubata łyżka masła orzechowego
1.Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu następnie przykryj folią spożywczą tak aby pokrywała całą powierzchnię budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia. (zapobiegnie to tworzeniu się grubego kożucha )
2.Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na gęsty krem i dodaj do zimnego budyniu. Zmiksuj całość na niskich obrotach miksera.
Tak przygotowaną masę budyniową podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao, masło orzechowe i zmiksuj do połączenia składników.
3.Do pucharków nakładaj po ok 2 solidne łyżki ciemnej masy następnie wykładaj taką samą ilość jasnej masy.
Można dodatkowo posypać kakao i posiekanymi orzechami.
Komentarze