Domowe masło

4.5 (161 ocen)

  • 15 min

Śmietankowe, bez niepotrzebnych dodatków i ulepszaczy. Rozsmarowane na świeżym chlebie będzie idealnym początkiem dnia. Całość w przygotowaniu zajmuje jedynie 15 minut, a całą pracę wykonuje za nas mikser.

  • 15 min

Składniki:

  • - 500 ml śmietany 30% (lub wyżej)
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Śmietanę przelewamy do misy i ubijamy mikserem przez około 10 -15 minut, aż grudki masła zaczną się pojawiać. Formujemy z grudek kulkę i lekko odciskamy maślankę.
  • 2. Ręcznie formujemy masło w lodowatej wodzie i ponownie odciskamy maślankę.Przekładamy masło na talerzyk, bądź do maselniczki, przechowujemy w lodówce.

Porady

Do masła możesz dodać zioła, czosnek, sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować