Domowe masło

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Smaczne, świeżutkie masełko, polecam

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 l śmietany 30 lub 36 %
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mocno schłodzoną śmiętanę przelałam do wysokiego naczynia. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam 15 minut aż pojawiły się duże grudy masła i oddzieliła się maślanka. Zawartość naczynia przelałam na sito zachowując maślankę. Następnie grudy masła płukałam na sicie pod bieżącą zimną wodą z resztek maślanki. Wypłukane dobrze masło włożyłam do miski z zimną wodą i rękoma pod wodą uformowałam osełkę. Z tej porcji śmietany wyszło 16 dag masła
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować