domowe lody waniliowe

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Cóż więcej chcieć dla przypomnienia lata?

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ok. 750 ml lodów:

    4 żółtka
    160 g cukru
    250 ml tłustego mleka
    laska wanilii
    300 ml śmietanki słodkiej 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko. Laskę wanilii przeciąć na pół, a następnie wzdłuż i wyskrobać nasionka, wszystko włożyć do jajek z mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (uważać żeby nie zagotować masy). Wyjąć wanilię. Odstawić do ostygnięcia, najlepiej zostawić na noc w lodówce, aby masa się dobrze schłodziła.
    Śmietankę ubić na sztywną masę i delikatnie dodawać zimną masę jajeczną. Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Co pół godziny przemieszać, żeby lody równomiernie się mroziły i nie powstały grudki lodu.

    Opcjonalnie przez zamrożeniem można dodać bakalie (posiekane orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane) wtedy lody są jeszcze smaczniejsze!

    Gotowe podawać same lub z ulubionymi dodatkami np. likierem jajecznym lub malibu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować