Domowe hamburgery

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Wiele razy robiłam hamburgery w domu, kilka przepisów zmodyfikowałam i powstał ten.Wszyscy domownicy są zachwyceni gdy zaserwuje im coś takiego.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kotleta:

    - 0,5 kg mielonej wołowiny

    - 1 średnia cebula

    - po łyżce musztardy, keczupu, majonezu

    - 1 jajko

    - 0,5 łyżeczki majeranku

    - pieprz

    - sól

    - mąka

    Składniki na sos :

    - 1 cebula śreniej wielkości

    - 4 łyżki majonezu

    - 2 łyżki keczupu

    - 1 łyżka musztardy

    Dodatki:

    - bułka pszenna (najlepiej z sezamem, ale może byc kajzerka)

    - pomidor

    - ogórek kiszony

    - sałata
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:

    Cebulkę pokroic w kostkę, majonez, keczup,musztarde dokładnie wymieszać, dodać cebulkę zamieszać raz jeszcze i wstawic do lodówki na 1 godzine.



    Do mięsa dodać po łyżce musztardy, majonezu i keczupu, 1 jajko, cebulkę pokrojona w drobną kosteczkę, 0,5 łyżeczki majeranku, wymieszać wszystko razem na gładką masę i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.Pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Formujemy kotlety, obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron.

    Bułkę przekroić, posmarować dolną część sosem i kolejno położyć listek sałaty, kotlet, ogórek, pomidor, polać sosem i przykryć górną częścią bułki. Smacznego :)

Porady

Jeśli wcześniej planujesz robić hamburgery, mięsną masę i sos przygotuj kilka godzin wcześniej, wtedy wszystkie składniki przejdą smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować