Domowe eklerki kawowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Eklerki o tym smaku zadowolą każdego kawosza, ale i nie tylko.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ok 18 sztuk:
    -1 szklanka wody
    -125 g masła do pieczenia
    -1 szklanka mąki pszennej
    - 4 jajka
    Krem:
    - 9 żółtek
    - 160 g drobnego cukru
    - 60 g mąki pszennej
    -650 ml mleka
    -3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Domowe eklerki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Eklerki przed upieczeniem 1. W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka- należy zaparzać ok 3 min . Pozostawić do ostygnięcia.
    Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.
    Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne 10 cm eklerki o grubości 2 -3 cm. Ciasto sporo urośnie więc zachować odstępy.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 20min.
    Wystudzić i przekroić.
  • Eklerki po rozkrojeniu i nałożeniu kremu. 2. Przygotowanie kremu:
    Żółtka, cukier, 100 ml mleka, mąkę i kawę zmiksować, najlepiej wymieszać trzepaczką.
    Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować na małym ogniu, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Ten budyń będzie się dłużej gotował niż budyń z torebki. Gotowy krem wystudzi.
    Eklerki nadziać kremem, złączyć. Udekorować polewą czekoladową.

Porady

Upieczone eklerki pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Szybka zmiana temperatury spowoduje, że eklerki opadną.

Komentarze

Podobne przepisy