Domowe chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ja zrobiłam to robotem.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uderzyć pięścią,
żeby odgazować ciasto. Następnie podzielić je na 6 części. Każdą część ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut do napuszenia.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Komentarze