Domowe chlebki pita

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na domowe chlebki pita. Wystarczy je rozciąć, do środka
włożyć kurczaka i ulubione warzywa, polać ulubionym sosem i gotowe.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka cukru
    20 g. drożdży
    3 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowe chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe chlebki pita 1. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ja zrobiłam to robotem.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Domowe chlebki pita 2. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uderzyć pięścią,
    żeby odgazować ciasto. Następnie podzielić je na 6 części. Każdą część ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nakryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut do napuszenia.
  • Domowe chlebki pita 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 15 minut.
    Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować