Domowe cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania farszu.Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut,odcedzamy na sitku,wkładamy do miski,polewamy olejem,posypujemy makiem,solimy do smaku.Gdy wystygnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Ciasto: Robimy rozczyn z drożdży, cukru,kilku łyżek mleka i łyżki mąki,odstawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski,dodajemy wyrośnięte drożdże,rozbełtane jajka ,mleko,sól,olej.Wyrabiamy gładkie ciasto,gdyby było za gęste dodajemy troszkę letniego mleka lub wody. Przykrywamy ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.pół godziny.Gdy podwoi objętość wykładamy na stolnicę chwilę miesimy.Dzielimy na 10 części,wałkujemy na placuszki,kładziemy je na blachę posmarowaną olejem i pozwalamy im podrosnąć, na środek kładziemy cebulę.Pieczemy ok.15 min w 175-180*C.
Komentarze