Domowe cebularze

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

prawie jak z piekarni tylko zdrowsze bez chemii

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    3 dag drożdży
    szklanka mleka letniego
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    1/4 szkl.oleju
    2 jajka

    Farsz:
    3 spore cebule
    2 łyżki oleju
    2 łyżki maku suchego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowe cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania farszu.Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut,odcedzamy na sitku,wkładamy do miski,polewamy olejem,posypujemy makiem,solimy do smaku.Gdy wystygnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Ciasto: Robimy rozczyn z drożdży, cukru,kilku łyżek mleka i łyżki mąki,odstawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski,dodajemy wyrośnięte drożdże,rozbełtane jajka ,mleko,sól,olej.Wyrabiamy gładkie ciasto,gdyby było za gęste dodajemy troszkę letniego mleka lub wody. Przykrywamy ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.pół godziny.Gdy podwoi objętość wykładamy na stolnicę chwilę miesimy.Dzielimy na 10 części,wałkujemy na placuszki,kładziemy je na blachę posmarowaną olejem i pozwalamy im podrosnąć, na środek kładziemy cebulę.Pieczemy ok.15 min w 175-180*C.

Porady

cebularze można posypać starty żółtym serem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować