Domowe bułeczki drożdżowe z budyniem

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min

słodkie bułeczki idealne do szkoły na śniadanie

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na dno większego garnka/miski kładziemy po kolei:

    1 kostkę drożdży (10dkg) - pokruszone
    na to 1 szkl. cukru,
    1 torebkę cukru waniliowego,
    1 niepełną szklankę mleka,
    1 szklankę oleju,
    4 jajka (lekko rozbełtać),
    na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki

    składniki budyniu:
    3 szkl mleka
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe bułeczki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki 1. Garnek przykrywamy pokrywką bez mieszania składników.
    Zostawiamy na noc.

    Rano zagniatamy składniki.
    Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć.
    Gdy podwoi objętość rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy gorącym budyniem, zwijamy w rulon, kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15-30 minut.
    Smarujemy rozmąconym jajkiem.
    Pieczemy około 20 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Porady

Jeśli nie mamy czasu odstawić ciasta na noc, wystarczy na 2 godziny. Możemy takie bułeczkii zrobić także z dżemem, jabłkami pokrojonymi w kostkę, nutellą, białym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować