1.Do misy miksera wsypujemy mąkę, drożdże, 1/2 łyżki cukru i sól, za pomocą haka do zagniatania wyrabiamy ciasto dolewając odpowiednio ciepłej wody. ( Można to oczywiście zrobić ręcznie). Ciasto odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia.
2.Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki w których za pomocą palca robimy dziurkę i kręcimy na palcu by się powiększyła, tak przygotowane układamy na blacie oprószonym mąką. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30 minut do podrośnięcia. W szerokim garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wrzucamy wyrośnięte bajgle i gotujemy ok 1 - 2 minut. Rozkładamy na foli by się osuszyły.
3.Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej bajgle, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy nie za obficie ziarnami czarnuszki bo są bardzo aromatyczne. Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.
Komentarze