Domowe bajgle

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Idealne na śniadanie

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżki cukru
    3 g suchych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    ciepła woda
    1 żółtko
    1 łyżeczka czarnuszki

Domowe bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe bajgle 1. Do misy miksera wsypujemy mąkę, drożdże, 1/2 łyżki cukru i sól, za pomocą haka do zagniatania wyrabiamy ciasto dolewając odpowiednio ciepłej wody. ( Można to oczywiście zrobić ręcznie). Ciasto odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia.
  • Domowe bajgle 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki w których za pomocą palca robimy dziurkę i kręcimy na palcu by się powiększyła, tak przygotowane układamy na blacie oprószonym mąką. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30 minut do podrośnięcia. W szerokim garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wrzucamy wyrośnięte bajgle i gotujemy ok 1 - 2 minut. Rozkładamy na foli by się osuszyły.
  • Domowe bajgle 3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej bajgle, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy nie za obficie ziarnami czarnuszki bo są bardzo aromatyczne. Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy